2013

Det blev en lang og streng vinter, men bamserne havde det lunt og godt
Det forholdsmæssigt lille museum rummer mange spændende muligheder. Der er skulpturhaven, hvor man kan lege, der er iskaffeen, hvor man kan købe lækkerier, der en dejlig bamsebutik med fristelser og så det vidunderlige museum. Selv om vinteren kan man komme på museum, og hvis man bestiller i forvejen, kan man købe dejlige boller og varm chokolade.

  • Verdensballetten

I juli kom verdens balletten for at hilse på alle bamserne, og så blev der festet.

Besøg af Verdensballetten heriblandt Charlie Siem og Jens Christian Wandt

Besøg af Verdensballetten heriblandt Charlie Siem og Jens Christian Wandt

  • Generalforsamling

1. August var der Generalforsamling for Bamsemuseets venner”.
Det er 8 år siden foreningen er dannet, og 15 år siden bamserne holdt deres indtog i Skagen i det nuværende museum. Mange spændende og glædelige ting er sket siden da. Netværket er vokset og dermed mulighederne for at kunne udrette noget godt.
Et fint eksempel er historien om ”Lykkebjørnen”.

Efter generalforsamlingen, talerne og afsløringen af skulpturen Lykkebjørn, var der en vældig reception. Mange glade mennesker var mødt op og deltog i det hyggelige traktement i haven. Pressen og fjernsynet var til stede. Begejstring og varme omgav os alle. Der blev skrevet historie denne smukke Skagaften 2013.

Ved afsløringen af Lykkebjørnen

Ved afsløringen af Lykkebjørnen

Bjørnebanden

Ved afsløringen af Bjørn Nørgaards Lykkebjørn 1. August 2013 Fra venstre ses Bjørn Nørgaard, Else Marie Bukdahl og Jonna Thygesen

Ved afsløringen af Bjørn Nørgaards Lykkebjørn 1. August 2013
Fra venstre ses Bjørn Nørgaard, Else Marie Bukdahl og Jonna Thygesen

HISTORIEN OM LYKKEBJØRNEN OG HVAD DEN UDVIRKER

Året var 2005.

Det hele begyndte med en lille blød bamse kaldet Lykkebjørnen, som Skagens Bamsemuseum solgte til fordel for kræftsyge børn på Skejby Sygehus.

Den blev utrolig populær og fik en flyvende start, da den blev lanceret samtidigt med at Bamsemuseet udstillede på AROS Kunstmuseum med H. C. Andersen eventyrmontrer i bamseversion.

Skagens Bamsemuseum bad derfor Bjørn Nørgaard (kunstner, billedhugger og formand for Bamsemuseets Venner) om at lave en Lykkebjørn skulptur, der skulle stå på kræftafdelingen for børn på Skejby Sygehus.

Bjørn Nørgaard indvilligede. Da han i december 2005, som formand for Bamsemuseets Venner overrakte en lykkebjørnecheck til repræsentanter for de kræftsyge børn på Skejby sygehus, havde han en skitse med, som han viste frem.
Dette fandt sted på AROS Kunstmuseum.
Lille Elias på fire år var blandt de inviterede. Han så på Bjørn Nørgaard og sagde: ”Det er en mærkelig bamse, du har tegnet, den har også et hjerte i panden!” Bjørn Nørgaard svarede alvorligt: ”Bamser tænker med hjertet”.

Og således blev ”Bamsen, der tænker med hjertet”, skabt.
Det har været utroligt spændende og berigende at følge med i denne skabelses proces. Magiske stunder i verdener, hvor tiden stod stille og ro og afklarethed herskede.
Den lille bamseskulptur blev hurtigt til flere, 20 i alt og kulminerede med en moderbamse, alle af bronze.

Lille Bjørn, der tænker med hjertet, står for længst på Skejby Sygehus afd. kræftsyge børn, men det øvrige projekt blev afviklet d. 1. august 2013 i Skagen.

Bjørn Nørgaard var selv til stede, da Else Marie Bukdahl (formand for Skagens Bamsemuseum og næstformand for Skagens Bamsemuseums venner) afslørede den store Bamseskulptur, der skal stå og virke med sin magi ved Skagens Bamsemuseum. De øvrige små bamseskulpturer vil Bjørn Nørgaard overrække en gruppe bamseelskere, der er blevet grebet af tanken og projektet ”at tænke med hjertet” og generøst har doneret store pengebeløb til Skejby Sygehus afd. A 4 kræftsyge børn.
De 19 donorer kalder sig i dag bjørnebanden og har lovet at fortsætte deres arbejde for kræftsyge børn på Skejby sygehus.

Bamsen der tænker med hjertet er selvføleligt også blevet fotograferet. Fotografen er Bjørn Nørgaards mangeårige ven Poul Pedersen, trykkeriet er Narayana Press, og kunsthistoriker Lars Morel har designet den trykte bagside.
Kunstkortet sælges fra Skagens Bamsemuseum til fordel for kræftramte børn på Skejby sygehus.
Vi, Skagens Bamsemuseum og Skagens Bamsemuseums Venner, håber såles fortsat at kunne hjælpe og glæde mange syge børn på Skejby sygehus.

EN STOR TAK TIL ALLE, DER GØR DETTE MULIGT FOR OS

Jonna Thygesen (grundlægger af Skagens Bamsemuseum og Skagens Bamsemuseums Venner).

  • Byggebamsen Bongo

Byggebamsen Bongo fik sammen med byens tømrer sat flotte guldbogstaver op på Bamsemuseets facade.

Bongo sidder med lillebror og forberede opsætningen

Bongo sidder med lillebror og forberede opsætningen

  • Sommer i Skagen

I år havde bamserne besøg af Laila Fensman og Rasmus Bergstrøm, som sammen lavede en pop-up shop i Iscafeens stue. Det kunne Bamse ikke modstå og han blev nødt til at besøge de to søde gæster.

Laila Fensman, Bamse og Rasmus Bergstrøm

Laila Fensman, Bamse og Rasmus Bergstrøm

  • Bifrost & Bamser

Den 13. september besøgte Kunstskolen BIFROST fra Randers atter Skagens Bamsemuseum.
Det blev en dejlig dag med is og kager, med tur til Grenen og med gaver til Jonna.
Disse dygtige bifrost kunstnere er meget store bamsevenner.

  • Blå September

Blå September i Skagen blev i år, på Bamsemuseet, markeret med et Blå Loppemarked. Her kunne du sælge alle dine blå lopper og søge gode råd hos Marskandiseren fra Lykkegaard i Tversted, Mads Ejlersen også kendt fra tv-programmet ´Skattejægerne´

Blå September med Bamse og Mads Ejlersen

Blå September med Bamse og Mads Ejlersen

  • Overrækning af pengebeløb til Skejby Sygehus

Den 22. oktober var der overrækning af indsamlinger fra Bjørn Nørgaards ”Bamser som tænker med hjertet”.

Peter Kjelstrup skrev efterfølgende:
”I tirsdags var jeg på afdeling A4 på Skejby, afdelingen for kræftramte børn. I min egenskab af bestyrelsesmedlem i Skagen Bamsemuseums Venner afleverede vi sammen med bamsemuseets stifter Jonna Thygesen og en snes mennesker, der alle havde doneret beløb til formålet, 5000,000 kr., der skulle bruges til det, bamser kan bedst: At trøste og glæde børn, der har brug for det. Og det kan man sige, de har deroppe.
Det var en dejlig og hjertevarm afdeling, der helt lever op til kunstneren Bjørn Nørgaards ord om, at bamser tænker med hjertet. Det gør de også på A4.
Bjørn Nørgaards bamseskulptur, der har været omdrejningspunktet i indsamlingen, kan ses foran Bamsemuseet lige over for Michael og Anna Ankers Hus.
Det er da utroligt, hvad bamser og kunst kan udrette sammen.”

Bamsen der tænker med hjertet

Bamsen der tænker med hjertet

  • Låge-åbning på Bamsemuseet

Eventyr fortalt af
Juleborgmester – Chresten Sloth

“Kender I historien om den bamse der er her på Bamsemuseet?

Nej, det tror jeg ikke I gør. Bamsen er noget helt særligt og også noget helt underligt. Det er nemlig en bamse der tænker med hjertet.

Det har bamsen ikke altid selv vidst. Da den var helt lille var den altid meget ked af det når den var alene. Den havde nemlig hul i hjertet. Et stort et. Så den havde næsten altid en stor tyk trøje på, så ingen kunne se det. Men når den skulle ud at svømme eller bade sammen med alle de andre bamser, så blev den nødt til at tage trøjen af og så kunne de alle sammen se det store hul.

Men selv om den var ked af det, så blev den aldrig drillet, fordi det var den sødeste af alle bamserne. Bamsen tænkte altid på alle de andre når de var sammen. Det var kun når den var helt alene at den var ked af det og tænkte på sig selv.

En dag sagde bamsemor til den lille bamse, at de skulle snakke om bamsens hul ved hjertet. Nej tænkte den lille bamse, hvorfor skal vi det?

Det skal vi, sagde bamsemor, fordi du er den sødeste og hjerteligste bamse i hele verden. Du tænker altid på alle os andre, du gør altid at alle vi andre bliver glade, du kan altid mærke på alle vi andre om vi er kede af det, og så gør du os glad. Ved du godt at du er den eneste bamse i hele verden der tænker med hjertet?

Nej, sagde den lille bamse. Hvordan kan man det?

Det er fordi dit hjerte sidder der hvor man tænker. Derfor har du det fine hul hvor hjertet skulle have siddet. Du har en særlig evne og alle dem der rører dig ved hjertet får lidt af den magi som du har.

De bliver nemlig glade og får lyst til at gøre andre glade.

Nej sagde bamsen. Nej hvor er jeg glad – Nej altså bamse mor. Jeg tror på at du har ret, og nu er jeg bare så glad for mit hul der hvor hjertet skulle sidde og du må gerne røre ved det.

Vil du ikke nok?

Jo, sagde bamse mor – og nej hvor blev hun glad.”

Tænk at vi har en bamse her i Skagen der tænker med hjertet!

Og tænk at hvis man er lidt ked af det, så kan man gå hen til bamsen og røre forsigtigt ved hullet, lige der hvor hjertet skulle sidde. Og når man så har rørt længe nok, så kan man mærke – at nøj – hvor bliver man bare glad igen.

Låge-åbning med hjælp fra Lene Kappelborg og Bamse

Låge-åbning med hjælp fra Lene Kappelborg og Bamse

Den her bamse, den har tænkt rigtig meget i år. I år har Skagen nemlig fejret 600 års fødselsdag og sikke mange gaver vi har fået hele året.

Men der er nogen der har været ekstra flittige og har sørget for at alle gaverne er blevet fordelt så alle har haft mulighed for at få glæde af dem. Derfor har bamsen bedt mig, sammen med dens bamseven at give dem en særlig gave.

De skal nemlig have et hjerte som kan minde dem om alle de mennesker som de har gjort særligt glade i år og så skal de have juleblomster som kan gøre dem glade hele julen.

Jeg vil gerne på bamsens og skagboernes vegne bede de fire personer som har arbejdet hele året for os alle sammen om at komme herop.

Niels Voss, Chresten Sloth, Flemming Stig, Allan Kastor.

Tak til Jer for Jeres store engagement og vedholdenhed.

Niels Voss som påtog sig opgaven at være formand, Chresten Sloth som har været idemand, oldermand og arbejdsmand for mangt og meget. Flemming Stig, som har været primus motor i markedsføringen og de mange historier der er blevet produceret, Allan Kastor der har sørget for at regnskabet går op i den sidste ende.

Lad os give dem en stor hånd.

Men uden alle Jer der har bakket op, mødt op, været med, kommet med ideer, været medvirkende på alle mulige måder, uden Jer var det heller aldrig gået, så bamsen har også tænkt på Jer. Som en hilsen fra Bamsemuseet og jubilæumskomiteen er der lavet et hjerte til alle Jer der er mødt op her i dag. Hjertet vil være et minde til Jer om året 2013. Det år hvor vi har fejret 600 års jubilæum hele året. Det år hvor Skagen har fået sin helt egen legeplads og det år hvor Skagen har fået sin helt egen bamse der tænker med hjertet. Det år hvor vi alle kan være enormt stolte af at være en del af et kæmpe fællesskab og bo i en vidunderlig by.

Og nu er det så også lige tid for et enkelt ønske…  Jeg ønsker mig i denne tid  …

At vores stolthed, vores fællesskab og vores fremtid må være spændende, lysende og fyldt med glæde – at bamsen der tænker med hjertet smitter os alle.

Med ønsket om en særlig god jul i år – vil vi nu alle sammen synge – Dejlig er Jorden.

Og sådan blev det så tid til at sige

Fra alle os til alle Jer –

En rigtig god Jul og med ønsket om et helt særligt og godt nytår.

 

Gem

Gem